Puzzle-ul potrivit în funcție de vârsta copilului

Puzzle-ul potrivit jucariidezece.ro

Alegerea puzzle-ului potrivit este o provocare întâmpinată cel puțin o dată de tinerii părinți și nu numai.

În acest articol sunt expuse modele de puzzle-uri ordonate după gradul de dificultate, iar în final acestea sunt reluate în funcție de vârsta copilului.

DESPRE PUZZLE ȘI CÂTEVA BENEFICII ALE JOCULUI CU ACESTA

Puzzle-ul este un joc ce acoperă toate perioadele de vârstă ale copilăriei, și nu numai, exceptând primul an și jumătate de viață.

Scopul principal al jocului este de recreație, însă aduce și alte beneficii, cum ar fi dezvoltarea motricității fine, a dexterității, a memoriei, a culturii generale sau îmbogățirea vocabularului. Într-un articol viitor se vor prezenta mai în detaliu beneficiile jocului cu puzzle-urile.

MODELE DE PUZZLE-URI

Gama de puzzle-uri este variată atât în ceea ce privește gradul de dificultate, care în mod logic crește o dată cu vârsta, cât și în ceea ce privește tematica abordată sau materialul din care sunt produse.

În magazinul nostru se găsesc puzzle-uri din lemn, carton robust special concepute pentru mânuțele mici, dar și clasice. Puzzle-urile cu butoane, 3D, de tip dioramă, cu sunete, de îmbinare ori stratificate fac parte din oferta magazinului.

De asemenea, și tematica este diversificată. Animale domestice, din junglă, din mediul acvatic, habitate și hrana animalelor, vehicule, forme geometrice, cifre, alfabet, culori, sistemul solar, anatomia corpului uman, ceasul, anotimpuri sunt câteva dintre variantele disponibile.

Puzzle-ul potrivit se alege în principiu în funcție de vârsta copilului și de gradul de dificultate al jocului. În plus, interesul și preferințele copilului pentru anumite modele pot fi criterii de selecție.

RECOMANDĂRI

SCURTE CONCLUZII

Așadar, recomandările anterioare sunt după gradul de dificultate, începând cu puzzle-urile mai simple și crescând în complexitate.

În ceea ce privește vârsta, teoretic, de pe la un an și jumătate se pot introduce în joaca copiilor sortatoarele, puzzle-urile cu sunete, cu butoane sau 3D, de inserare pe șabloane. Acestea ajută la dezvoltarea motricității fine și începe familiarizarea cu formele geometrice, culorile, animale și altele.

În continuare se poate trece la cele de îmbinare din câteva piese, de asociere sau din cuburi. Cele cu imagini suplimentare pe șablon se pot introduce tot în această perioadă, pe marginea cărora se poate discuta în funcție de tema puzzle-ului, dezvoltând astfel cunoștințele și vocabularul celui mic.

Urmează puzzle-urile stratificate și cele clasice cu 12 – 24 – 30 piese, care au un grad mai ridicat de dificultate.

Acestea de mai sus sunt recomandate în perioada 1.5 – 3 ani. Pe măsură ce copilul crește se pot introduce puzzle-uri cu tot mai multe piese.

Este bine de luat aminte că fiecare copil este diferit, ritmul de învățare diferă de la unul la altul și, în plus, preferințele și interesul pentru o anumită jucărie/joc dictează activitatea celor mici.

© Jucării de 10, jucariidezece.ro

Share

Recomandări

2 Comments

  1. Dumi says:

    Apreciez interesul dvs pentru jucăriile educative și de calitate precum și seriozitatea de care dați dovadă.
    Și noi am început cu sortatoarele apoi cu puzzle-urile. 😉
    Succes!