În ce culori vă scăldați azi?

In ce culori va scaldati jucariidezece.ro

Dacă cerul e gri și la voi, așa cum e aici în timp ce scriu, și i-ați contemplat deja nuanțele, s-ar putea să fiți în căutare de alte culori. Deși ploaia vine cu bucuriile ei, mai sunt și zile ce refuză să iasă din casă din pricina ei. Poate asta, în care ați poposit aici, e una dintre ele. Poate ați admirat mai devreme, împreună cu micuții voștri, drumurile întortocheate ale picăturilor de apă pe geam, formele norilor și strălucirea frunzelor lăcuite ce se văd de la balcon. Poate acum vă relaxați puțin, în timp ce ei moțăie, căutând alte bucurii cu care să-i surprindeți. Ei bine, da, lăsați totul și pregătiți terenul pentru desen și pictură! Sensibilitatea artistică trezită mai devreme probabil v-a făcut să vă gândiți la asta, așa că… urmați-vă instinctul.

Pentru început,

o cărțulie de colorat i-ar putea invita să adauge viață contururilor ei. Nici nu tre’ să fie doar aceea pe care paginile-o cer. Mai închideți ochii la sacrificarea liniilor, de dragul prelungirii activității. Lăsați-i să adauge și altceva, dacă vor. Tot așa, investigați culorile aparent nepotrivite; nu vă grăbiți să le respingeți. Dacă-i întrebați de ce au desenat într-un fel și nu într-altul, s-ar putea să aflați lucruri interesante și utile.

În cazul în care cartea de colorat nu-i mai captivează prea mult, o puteți înlocui cu una de pictat cu degetele. Celor mici le place să-și afunde mânuțele în nuanțele moi, ori să se joace cu aerograful, lăsând urme asemănătoare celor din Peștera Mâinilor (Argentina). Ce-o fi cu nevoia asta a noastră de-a lăsa peste tot urme?

După ce veți fi testat puțin apele…

posibil să vedeți că-i loc de-un proiect mai îndrăzneț. Nu ratați ocazia! Poate vor vrea să picteze norii, frunzele care încă sclipesc, ori soarele, pentru a-l ademeni din ascunziș. Iar dacă tot nu vrea nicicum să iasă, faceți din nimic o umbrelă multicoloră. Așa, să fie la-ndemână.

Arta se dezlănțuie uneori ca o tornadă

E drept. Câteodată în urma proiectelor artistice se-ntâmplă să rămână „zone calamitate”, posibil chiar și „victime”. Dar putem lua măsuri preventive.

  • Dacă vă faceți griji pentru pereți, lipiți pe ei rolă autoadezivă. Nimic mai simplu. În plus, nu-i certați prea aspru pe copii fiindcă vor să-și lase amprenta asupra locuinței. Exemplul de mai sus ar fi trebuit să vă reamintească ce veche și adânc înrădăcinată e pornirea asta. N-o veți putea opri, oricât de mult ați ține la tapet. Și ar fi și păcat. Poate-ntr-o bună zi copilul vostru va deveni autorul unor peisaje ori scene imprimate pe tapetul cumpărat de altă familie.
  • Dacă experimentează cu acuarele sau tempera, poate vă temeți de revărsări necontrolate ale apei. Atunci în locul unui borcănel normal, alegeți unul din care apa nu se poate vărsa.
  • Dacă se-ntâmplă (nu fiindc-ați vrea, ci fiindcă nu vă puteți opri), să vă pierdeți serenitatea când îi vedeți toate hainele mânjite, scutiți-vă de-o grijă cu șorțurile antipete și cariocile lavabile.
  • Tot așa, poate aveți un fix cu geamurile și oglinzile super curate. Iar creativitatea pare să revină în mod repetat tocmai la aceste suprafețe. Lăsați-o să se manifeste, există soluții și pentru ele (carioci pentru geamuri și oglinzi).
  • În sfârșit, dacă artistul încă roade creioanele colorate în timp ce-și gândește opera, luați-i unele cerate, cu ceară autentică, non-toxică.  

Să urmărim sau nu tornada creativă?

Desenul și pictura pot da indicii despre emoțiile și dezvoltarea cognitivă a copiilor. Ele pot dezvălui aspecte mai puțin vizibile în comportament și mai greu de exprimat verbal. Felul în care sunt realizate desenele, aspectele cromatice, stările experimentate pe parcurs, cuvintele rostite sau explicațiile date, ne pot ajuta să-i cunoaștem mai bine pe omuleții din fața noastră. Așadar, deși e bine să le oferim cât mai multă libertate în genul acesta de activități, asta nu înseamnă că nu-i putem, totuși, observa. Atenția noastră caldă îi poate sprijini la nevoie, adunând totodată idei pentru explorări viitoare. În plus, dacă intrați acolo, în ochiul furtunii, vă puteți bucura de liniștea și lumina unor momente unice. Merită, prin urmare, să lăsăm aceste fenomene meteo-artistice să se desfășoare cât mai des.

Și mai multe despre cât de valoroase sunt desenul și pictura (și de ce) găsiți în următorul nostru articol. Așadar, vă așteptăm din nou la popasul nostru de vorbă, sub cerul care s-a mai limpezit și pe care putem desena curcubeul.

© Sofia Toth, Jucării de 10, jucariidezece.ro

Share

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *