Să-i creștem MARI

Ghiozadan pentru viata - Sa-i crestem mari jucariidezece.ro

GHIOZDAN PENTRU VIAȚĂ

E devreme, la început de aventură prin lume, și mii de copii pornesc la drum cu un ghiozdan invizibil în care noi, adulții, ne vom strădui să adăugăm câte ceva în fiecare zi. În primul rând, ne dorim să aibă sănătate, energie, putere, zâmbete și voioșie. Grădiniță, școală, cluburi de activități, excursii în locuri ce pot hrăni deopotrivă cunoașterea și imaginația lor, de toate ne-am dori să se bucure (fără a-i supraîncărca, desigur; dar asta e altă discuție, la care vom reveni cât de curând).

În ghiozdanul lor pentru o viață am vrea să punem tot ce-i mai bun pentru a-i ajuta să fie cât mai pregătiți să exploreze lumea și să răspundă, mai târziu, inteligent și creativ la oportunitățile ce vor veni. Din păcate însă, diferite circumstanțe particulare pot limita participarea copiilor la astfel de ateliere, vizite educative sau recreative. Chiar și grădinița ori școala mai trebuie să aștepte uneori.

PĂRINȚII ȘI BUNICII ÎN ACȚIUNE

Atunci când se întâmplă asta, părinții și bunicii devin actori și mai importanți în menținerea unui mediu vesel și jucăuș, în care interacțiunea și învățarea să fie încurajate. Cu puțină inspirație și viziune, obiecte banale se pot transforma în recuzită pentru fel de fel de povești. Alteori, coincidențe sau observații fericite pot duce la crearea unui spațiu de-a dreptul fantastic, unde aventurile curg fără prea mult efort. Dar mai sunt și zile grele și lungi, în care nu mai avem resursele necesare pentru organizarea din aproape nimic a acestor vânători de comori. Totuși, nu am vrea ca lumea micuților noștri aventurieri să piardă din farmec, așa că ne dorim să găsim soluții și pentru astfel de clipe.

UN PLUS DE INSPIRAȚIE

Partea bună e că există numeroase jocuri simpatice și cărțulii pline de culoare (și chiar sunet), pe care părinții le pot folosi nu numai pentru a adăuga la „echipamentul” emoțional și cognitiv al copiilor lor, dar și pentru a crea momente memorabile. În plus, nu se știe niciodată care dintre acestea va modela și inspira adultul de mâine în alegerea carierei sau drumului său în viață. De pildă, o tânără studentă la design vestimentar încă-și amintește o cărticică drăguță în care aventurile personajelor erau complete, însă înfățișarea lor nu. Le-a colorat hainele cu încântare, a ales accesorii potrivite pentru ele și a adăugat ținutelor tot felul de detalii. Deși primită cu vreo 15 ani în urmă, paginile sale îi rămân bine întipărite în minte și, analizând retrospectiv, consideră că au reprezentat primul pas către drumul pe care îl urmează acum.

DINCOLO DE PAGINI

Astăzi avem cărți și mai fascinante ce permit, prin măiestria cu care a fost împăturită hârtia, ori prin utilizarea ingenioasă a materialelor textile sau audio, ca universul lor să se desprindă de pagina bidimensională. Îi îndeamnă astfel pe cei mici la o explorare și mai profundă a lumii vegetale și animale, a sistemului solar, sau la aflarea poveștii din spatele unor invenții celebre. Felul în care navigăm de la o foaie la alta alături de piticii curioși, răspunzând la întrebările lor, dându-le exemple suplimentare, precum și organizarea ulterioară de activități sau ieșiri legate de subiectele discutate, îi poate ajuta să-și dezvolte interese pentru diferite domenii.

ÎNTÂMPLĂRI ȘI INFLUENȚE TIMPURII

În seria documentară Abstract, difuzată pe Netflix, personalități inovatoare contemporane (din arhitectură, design, ilustrație, fotografie) sunt invitate să discute despre creațiile lor, remarcabile prin unicitate și combinarea unor elemente neașteptate. Unii dintre invitați menționează întâmplări și influențe timpurii ce au reprezentat bazele unui anumit mod de a observa lumea, datorită căruia au ajuns să creeze lucruri de-a dreptul uimitoare. Experiențele din primii ani de viață sunt fundamentale pentru multe dintre aspectele ce definesc mai târziu o persoană. Prin urmare, pe lângă construirea unui cadru familial cât mai echilibrat, în care să cultivăm bunătatea, frumusețea, curiozitatea și deschiderea către experiențe noi, este important să alegem jucării de calitate și materiale pentru lectură cât mai bine gândite și realizate.

DE LA MIC LA MARE

Copiii culeg mereu, din tot ceea ce este în jurul lor, elemente ce contribuie la conturarea adulților de peste ani. Poate că unele dintre acestea vor scăpa controlului nostru, dar în multe alte privințe putem să ne asigurăm că aducem în preajma lor armonie, inspirație, experiențe plăcute de joacă, lectură și interacțiune prin care să-i ajutăm să crească oameni MARI. Noi nu ne dorim mai mult decât să putem contribui, prin materialele și recomandările pe care vi le aducem în atenție, la procesul acesta minunat.

© Sofia Toth, Jucării de 10, jucariidezece.ro

Share

Recomandări